Internationale dag van het gehoor

3 maart

Internationale dag van het gehoor

De wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart uitgekozen tot internationale dag van het gehoor. Vroegtijdige detectie en opvolging van het gehoor tijdens onze levensduur is noodzakelijk maar wordt nog onvoldoende toegepast.
Gehoorverlies wordt vaak beschreven als een onzichtbare beperking omdat er geen zichtbare symptomen zijn. Maar slecht horen en verstaan wordt pas zichtbaar als u er niet tijdig iets aan laat doen. Denk maar aan niet meer kunnen volgen van groepsgesprekken waardoor u zich gaat isoleren, niet horen van geluiden in het verkeer, waardoor u zich onveilig voelt, … Daarom slaan op 3 maart verschillende betrokken organisaties de handen in elkaar om samen zo veel mogelijk mensen hun gehoor te controleren en op die manier gehoorverlies tijdig op te sporen.

Wanneer was uw laatste hoortest?

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat gemiddeld 10% van de bevolking aangeeft
gehoorproblemen te ondervinden. Dit cijfer is vrij hoog maar is zwaar onderschat. Slechts 12% van de Belgen liet in het afgelopen jaar zijn gehoor controleren. Voor velen is een hoortest van hun kindertijd geleden.

Lees hier een interview met Els Dezeure, verantwoordelijke preventieve gezondheidszorg bij vrij CLB Vlaanderen, de organisatie die al jaren voor jonge kinderen het gehoor opvolgt. Wilt u graag weten hoe het met uw gehoor is? Maak snel een afspraak voor een gratis hoortest. Onze gediplomeerde audiologen nemen de tijd om met een diepte-interview en uitgebreide moderne technieken uw gehoor te analyseren.

Lang geleden?

Controleer uw gehoor

Boek een gratis hoorteset

Doe de online hoortest

Vind een hoorcentrum

Gehoorverlies

Preventie

We willen niet alleen gehoorverlies opsporen, maar ook gehoorverlies voorkomen. Er zijn een heel aantal oorzaken die het gehoor kunnen aantasten, waarop u vaak zelf geen invloed heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan oorontstekingen of een genetische factor. Maar wat u wel kan doen, is uw gehoor goed beschermen. Wanneer u in een luide omgeving komt, is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Van zodra u in een omgeving van 80 dB zit voor 8 uur lang, kan u gehoorschade oplopen. Hoe meer lawaai er aanwezig is, hoe sneller deze schade zal veroorzaken.

Soorten gehoorbescherming
Hoe vaak komt gehoorverlies voor?
Lees meer
Hoe weet ik dat ik slechthorend ben?
Lees meer
5 eenvoudige stappen in de zoektocht naar een hoortoestel
Lees meer

Meer weten? bezoek onzekennisbank.

Lees meer