Zorgt video-gamen met koptelefoon voor een verhoogd risico op gehoorschade?

Zorgt video-gamen met koptelefoon voor een verhoogd risico op gehoorschade?

Er wordt al heel lang gesensibiliseerd rond het dragen van gehoorbescherming op concerten en festivals. Er is een grootschalige Amerikaanse studie (Dillard et al, 2023) waaruit blijkt dat er ook risico’s zijn rond gehoorschade bij het video-gamen.

Om deze risico's te verminderen, geven we enkele tips:

1. Zet het volume niet te luid.

Videogames bevatten vaak plotse en luide geluiden. Bovendien brengt men bij het dragen van een koptelefoon de geluidsbron veel dichter bij de oren. Zet daarom het volume niet te luid! Kies voor een volume op een niveau onder 60% van de maximale luidheidscapaciteit van de koptelefoon. Indien mogelijk wordt ook best gebruik gemaakt van een geluidslimiter. Er bestaan apps en features om het geluidsniveau aan te geven dat wordt geproduceerd.

2. Neem regelmatig pauzes.

Langdurig gebruik van een koptelefoon of oortjes kan gehoorschade veroorzaken. Let dus ook op een veilige tijdsspanne. Op een tijdsspanne van 8 uur per dag mag het geluidsniveau niet hoger zijn dan 80 dB(A). Er is een veiligheidsverband tussen het volume en de duurtijd van het luisteren. Het langduriger luisteren op een lager volume is net zo schadelijk als kort luisteren op een hoog volume. Bij een stijging van het volume tot 83 dB(A) kan er maar 4 uur veilig geluisterd worden. Hierna treed gehoorschade op.
Het risico op gehoorbeschadiging hangt af van persoonlijke gevoeligheid, leeftijd en de aanwezigheid van gehoorverlies. Voor kinderen is het veilig luisterniveau op 8 uur duurtijd bijvoorbeeld maar 75 dB (A).
Het is daarom voor gamers zeker aangeraden om naast het volume van de koptelefoon ook de duur van het gamen te beperken en regelmatig een rustpauze voor de oren in te lassen.

3. Kies voor een kwalitatieve hoofdtelefoon.

Fervente gamers wordt aangeraden om een kwalitatieve hoofdtelefoon te gebruiken die goed afsluit en achtergrondlawaai minimaliseert. Hierdoor wordt de behoefte om het volume te verhogen om omgevingsgeluid te overstemmen verminderd, wat de kans op gehoorschade verkleint.

Het bewust omgaan met zowel het volume als de duur van het gamen zal niet alleen de game-ervaring verbeteren, maar ook de langetermijngezondheid van het gehoor bevorderen.