Valpreventie

Onze overheid rapporteert dat jaarlijks 1 op 3 senioren valt. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de inwoners. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de link tussen gehoorklachten en evenwichtsproblemen Daarom vinden wij bij Hoorcentrum Aerts het belangrijk om vallen en valpreventie in de aandacht te brengen.

Valprevalentie

Een onderschat probleem

Het risico op vallen stijgt met het toenemen van de leeftijd. Zo vallen jaarlijks 1 op de 3 Vlaamse senioren. Bij 65-plussers toont onderzoek aan dat 30 à 50% het jaar erna zal vallen (Coogler, C.E. (1992), Moylan and Binder (2007).
Ook de kans dat men na een val in het ziekenhuis terecht komt, stijgt met de leeftijd.

Vallen

De gevolgen

Mensen die vallen belanden vaak in het ziekenhuis met al dan niet ernstige verwondingen. De laatste 20 jaar is een ziekenhuisopname omwille van een val verdubbeld in aantal. Een veel voorkomend letsel is een heupbreuk, in België wel 16 000 keer per jaar. De jaarlijkse medische kost hierdoor loopt op tot maar liefst 310 miljoen euro.

Mensen worden na een val vaak angstig om zich voort te bewegen en gaan hierdoor minder bewegen. Hierdoor is het risico om opnieuw te vallen tot 10% hoger na een eerste val.
De verminderde mobiliteit heeft een grote invloed op de levenskwaliteit. Mensen hebben door verminderde activiteit en interactie meer risico om geïsoleerd te geraken.

4 tips

Hou uw evenwicht in evenwicht

Veilig thuis

Creëer een veilige en risicoloze omgeving. Gebruik aangepaste hulpmiddelen en draag stevig schoeisel.

Gezonde en actieve levensstijl

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en kies gezonde voeding om je spieren en beenderen sterk te houden.

Hou uw zicht scherp

Draag zorg voor je ogen en consulteer hiervoor uw oogarts.

Controleer uw gehoor

Een goed gehoor vermindert het risico op vallen. Kies voor een regelmatige hoortest of draag hoortoestellen.

Vallen

Het gehoor

Uit studies blijkt dat gehoorverlies het risico op vallen verhoogt. Wanneer het gehoorverlies groter is, verhoogt ook de kans dat iemand een val maakt. Bij elke 10 dB méér gehoorverlies, heeft een persoon 1.4 % méér kans op vallen. Bij ernstige gehoorverliezen zien we dus veel meer stabiliteitsproblemen.
Ouderdomsslechthorendheid wordt beschreven als het achteruitgaan van voornamelijk hoge tonen bij toenemende leeftijd. Voor het evenwicht zien we hetzelfde fenomeen: Presbyvestibulopathy. Onderzoek toont aan dat men op 65 jaar 2% kans heeft om dit te krijgen. Op 75 jaar verdubbelt het voorkomen tot 4% en het vanaf 85 jaar is het risico zelfs 10%.

Maak een afspraak
Hoe vaak komt gehoorverlies voor?
Lees meer
Hoe weet ik dat ik slechthorend ben?
Lees meer
5 eenvoudige stappen in de zoektocht naar een hoortoestel
Lees meer

Meer weten? bezoek onzekennisbank.

Lees meer