Veelgestelde vragen en antwoorden
Veelgestelde vragen en antwoorden tijdens COVID-19
‘Mijn hoortoestel is defect. Waar kan ik nu terecht?’
Al onze vestigingen zijn open maar enkel op afspraak.
‘Hoe geraak ik aan batterijen, filters of onderhoudsproducten voor mijn hoortoestel?’
U kan ze bestellen via onze webshop, die u bovenaan onze website kan terugvinden. Heeft u toch vragen, dan kan u steeds telefonisch, via mail of via de chat contact met ons opnemen.
’Kan ik mijn hoortoestellen laten bijregelen?’
Wanneer uw hoortoestellen met uw smartphone zijn verbonden en de hoortoestellen de mogelijkheid hebben, kunnen wij uw toestellen bijregelen via TeleCare. Onze collega-audioloog regelt uw toestellen dan vanop afstand bij.
Niet zeker of dat mogelijk is met uw hoortoestellen? Neem contact met ons op en wij kijken het met veel plezier na voor u.
Is het mogelijk om een huisbezoek aan te vragen?’
Wij houden rekening met de voorgeschreven gezondheidsmaatregelen. Daardoor zijn huisbezoeken momenteel niet mogelijk. Is uw hoortoestel defect? Neem contact met ons op en wij regelen een afspraak op de locatie zo dicht mogelijk bij uw locatie.
‘Ik heb vragen over een lopend dossier.’
Onze medewerkers staan ook tijdens deze periode voor u klaar. U kan ons steeds bij ons terecht met al uw vragen.
Hoorapparaten
Zal ik meteen wennen aan hoortoestellen?
Dit is voor iedereen anders. De klank met hoortoestellen is anders dan dat u gewoon bent zonder hoortoestellen. Hoe zwaarder het gehoorverlies, hoe groter dit verschil en hoe meer dit ook wennen zal zijn. Daarom is het belangrijk niet te lang te wachten wanneer u een gehoorverlies hebt. Tijdens de proefperiode komt u tweewekelijks terug zodat we het gewenningsproces goed kunnen opvolgen en kunnen bijsturen waar nodig.
Mag ik slapen met hoorapparaten?
U mag niet slapen met de hoortoestellen. U zou ze door hierop te liggen kunnen beschadigen. Indien u graag ook ‘s nachts beter hoort of uw wekker anders niet hoort mag u dit zeker laten weten, dan kunnen we hier een oplossing voor vinden (eventueel in de vorm van een speciale wekker etc..)
Hoe komt het dat mijn hoortoestel fluit?
Een hoortoestel kan fluiten om verschillende redenen. Wanneer een toestel verstopt is of wanneer er een oorprop in de gehoorgang zit, fluit een toestel heel makkelijk. Ook kan een toestel beginnen fluiten wanneer het flexibele dopje of het oorstuk in het oor, niet voldoende aanpast. Als uw hoortoestel fluit is het eerste dat u kan doen het vervangen van de filter. U belt best even naar het hoorcentrum en maakt een afspraak met de audioloog.
Moet ik mijn hoorapparaten heel de dag door dragen?
Om goed te kunnen verstaan in verschillende situaties is het belangrijk dat u uw hoortoestel zo veel mogelijk draagt. Uw hersenen moeten wennen aan de nieuwe klank. Wanneer uw hersenen de geluiden gewoon zijn, filteren ze het lawaai weg. Wanneer u enkel uw hoortoestellen draagt in moeilijke situaties waarin u veel problemen ondervindt, kunnen de hersenen zich hier niet snel genoeg aan aanpassen.
Hoe weet ik welk hoorapparaat in welk oor moet?
Op een hoortoestel vindt u steeds een kleurenindicatie. De rode kleur is steeds voor het rechter oor. De blauwe kleur is steeds voor het linkeroor (geheugensteuntje: Rood/Rechts beide met de R). Indien u toch problemen ondervindt met de hoortoestellen uit elkaar te houden mag u dit zeker vermelden, dan zoeken we er samen een oplossing voor.
Moet ik één of twee hoortoestellen dragen?
In de meeste gevallen is het verstandig om twee hoortoestellen te dragen voor een optimale geluidskwaliteit. Eén hoortoestel kan nooit het werk van twee toestellen verrichten.
Soms kan één hoortoestel voldoende zijn omdat er maar langs één zijde gehoorverlies is.
Onderhoud
Hoe reinig ik mijn hoorapparaten?
Het reinigen van het hoortoestel is verschillend voor de verschillende types hoortoestellen. Wanneer u een hoortoestel aankoopt zal dit steeds uitgelegd worden. Die uitleg krijgt u dan ook mee op papier. Belangrijk om te weten is dat de hoortoestellen best elke avond voor het slapen goed gereinigd worden. Dit kan u doen door gebruik van een vochtig doekje en eventueel een borsteltje. Verder moeten de toestellen ook met regelmaat gedroogd worden. U kan ook steeds gratis langskomen om te apparaten door ons te laten reinigen. Wij hebben hier speciaal apparatuur om dit zeer grondig te kunnen doen.
Hoe vaak moet ik langskomen na aankoop?
Om uw toestellen in optimale conditie te houden zijn er twee zaken belangrijk. Allereerst is het echt belangrijk dat u elk jaar op nacontrole komt om alles grondig te laten nakijken. Hiervoor wordt u telefonisch uitgenodigd. Dan wordt uw gehoor terug getest, worden uw hoortoestellen bijgeregeld en gecontroleerd. Enkel zo kunnen we deze op uw oren blijven aanpassen. Als tweede belangrijk aspect is er de reiniging in het hoorcentrum. Dit moet zeker om de 4 maanden gebeuren. Enkel zo kan u zeker zijn dat de toestellen naar behoren werken en er geen sprake is van verstopping door oorsmeer, stof of vocht.
Kan ik voor reparaties zonder afspraak binnenkomen?
Bij Hoorcentrum Aerts kan je steeds terecht als het hoortoestel niet meer werkt, en dit zonder afspraak. Het hoortoestel wordt dan grondig nagekeken en gereinigd. Vaak is het de oplossing voor het probleem wanneer de klacht veroorzaakt werd door verstopping of vocht. Als het toestel moet opgestuurd worden voor reparatie heeft u recht op een vervangtoestel. Voor de instellingen van het vervangtoestel dient wel een afspraak gemaakt te worden zodat het vervangtoestel correct ingesteld wordt.
Over Hoorcentrum Aerts
Moet ik een afspraak maken voor gehoorbescherming op maat?
Ja, een afspraak is nodig om met een speciale pasta een afdruk te nemen van de gehoorgang.
Kan ik bij jullie terecht voor gehoorbescherming?
Bij ons kan er zeker gehoorbescherming aangekocht worden. Wij voorzien voornamelijk gehoorbescherming op maat omdat we weten dat deze steeds het beste beschermd.
Wij bieden gehoorbescherming aan voor verschillende situaties: industrieel lawaai, luide muziek, lawaai op de motor, slaapdopjes en zwemdopjes…
Hoe lang duurt de afspraak?
Een afspraak tijdens een proefperiode duurt steeds 1 uur. Bij een jaarlijkse nacontrole, een bijregeling of voor het maken gehoorbescherming voorzien we een halfuur. Als er echt problemen zouden zijn, zetten we de afspraak op 1 uur om dit zeker goed te kunnen nakijken.
Ik heb mijn hoortoestellen niet bij Hoorcentrum Aerts gekocht. Kan ik bij jullie terecht voor problemen met mijn toestellen?
Jazeker, via het serviceplan kunnen we u steeds verder helpen.
Kan ik ook in een ander filiaal terecht dan datgene waar ik mijn hoortoestellen kocht?
Jazeker. Uw dossier staat centraal opgeslagen. In elk filiaal kunnen ze uw gegevens terugvinden.
Praktisch
Hoe kan ik makkelijker communiceren met een slechthorend persoon?
Een gesprek met een slechthorend persoon verloopt soms stroef. Enkele tips om de communicatie te vergemakkelijken zijn de volgende:
- Zorg voor een minimum aan achtergrondlawaai en ga bij voorkeur in een rustige ruimte zitten.
- Praat rustig en duidelijk, maar overdrijf niet.
- Zorg dat je gezicht en je mond goed te zien zijn in het gesprek.
- Maak geen te lange zinnen en probeer dialect te vermijden.
- Spreek vanop korte afstand.
- Probeer het eens te zeggen met andere woorden.
- Heb geduld.
Hoe verloopt een proefperiode? Is dit vrijblijvend?
Een proefperiode is steeds vrijblijvend en gratis. Het is pas wanneer u de hoortoestellen wil aankopen dat je deze kan kopen. Een proefperiode bestaat uit verschillende delen. Eerst is er het intakegesprek waarbij de audioloog samen met u zal bespreken welke toestellen op proef worden genomen. Daarna start de proefperiode waarin u de hoortoestellen ook mee naar huis neemt. Uit ervaring leren we dat er ongeveer vier afspraken nodig zijn om een hoortoestel goed persoonlijk te kunnen instellen. Indien dit door omstandigheden toch langer duurt is dat zeker geen probleem. Wij proberen het voor uw tevredenheid zo snel mogelijk in orde te krijgen.
Krijg je bij elk ziekenfonds evenveel tussenkomst bij de aankoop van hoortoestellen?
Voor de aankoop van hoortoestellen is er een vaste terugbetalingsregeling.
Voor de aanvraag van een tussenkomst zijn er criteria waaraan moet worden voldaan.
Heeft u specifieke vragen? Onze audiologen helpen u graag verder.
Hoeveel kost een hoorapparaat?
De prijs van een hoortoestel wordt bepaald op basis van het gehoor van de klant, de levensstijl van de klant en de verwachtingen van het hoortoestel. Iemand die in veel verschillende ‘moeilijke’ situaties komt heeft een duurder toestel nodig om in die situaties alles goed te kunnen verstaan. Daartegenover heeft iemand die enkel in een gesprek met één persoon beter wil kunnen verstaan al genoeg aan een goedkoper toestel. De prijs van de hoortoestellen die op proef worden genomen wordt steeds samen met de audioloog goed besproken. De audioloog is er om raad te geven over welk hoortoestel het beste bij u past. U blijft uiteraard diegene die beslist welke u zal uittesten.
Moet ik eerst naar de specialist NKO-arts gaan vooraleer ik bij jullie geholpen kan worden?
Een voorschrift van een neus-, keel-, en oorarts is nodig om tussenkomst van het ziekenfonds te kunnen garanderen. Zonder dit voorschrift kan u zeker al geholpen worden. Wij hebben liefst wel dat u bij de neus-, keel-, en oorarts langsgaat om eventuele medische onderliggende oorzaken van het gehoorverlies te kunnen opsporen.
Hoe weet ik dat ik slechthorend ben?
Slechthorendheid is op verschillende manieren merkbaar. Je kan zelf ondervinden dat je je omgeving minder goed verstaat, maar ook je omgeving kan aangeven dat jij hen niet meer goed verstaat. Een aantal vragen die je jezelf kan stellen zijn de volgende: Hoe verlopen gesprekken met één persoon, met huisgenoten met bezoekers?
- Hoe verlopen groepsgesprekken tijdens feesten, bijeenkomsten?
- Hoort u nog al de verschillende geluiden zoals deurbel, telefoongerinkel, keukenapparatuur enz.?
- Ondervindt u problemen bij het uitoefenen van hobby’s en bezigheden?
- Kan u personen aan de telefoon (zowel vaste lijn als gsm) altijd even goed verstaan?
- Moet de televisie luider gezet worden of is er vaak ondertiteling nodig om een programma te kunnen volgen?
- Geeft uw omgeving soms aan dat u hen niet verstaat?
- Moet u regelmatig om herhaling vragen?
Om echt te weten hoe het met uw gehoor gesteld is kan u steeds bij ons terecht voor een gratis hooranalyse.