Onderhoud hoorapparaten

Onderhoud hoorapparaten

Uw hoortoestel komt dagdagelijks in contact met stof, vocht en bacteriën. Om de hygiëne van uw hoortoestel te verzekeren en een optimale werking te garanderen, raden wij aan om het dagelijks te reinigen. Dat vraagt niet meer dan een minuutje tijd. Het reinigen is niet supermoeilijk, met dagelijkse oefening zijn we ervan overtuigd dat u dat snel zelf kan. We zetten de belangrijkste reinigingstips even op een rijtje.

Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen.

De invulling van deze onderhoudsstappen zijn afhankelijk van het type hooroplossing dat u draagt. Download op deze pagina de handleiding voor uw type hooroplossing. 

Laat u liever het onderhoud over aan onze deskundige medewerkers? Geen probleem! U bent steeds welkom zonder afspraak voor een onderhoud! Dit is een vast onderdeel van ons nazorgplan.

1. Schoonmaken van het hoortoestel en oorstuk

Bij Hoorcentrum Aerts vindt u reinigingsdoekjes die gemaakt zijn om hoortoestellen proper te maken en te desinfecteren, en dat zonder de kleur van uw hoortoestel aan te tasten. U neemt uit deze doos één doekje en gaat ermee over uw hoortoestel zelf en daarna over het stukje in het oor. Zorg ervoor dat al het zichtbaar vuil wordt verwijderd. Indien u thuis een spray heeft, moet u die eerst op een doekje aanbrengen, nooit rechtstreeks op het toestel.

Heeft u een afneembaar maatstukje zonder ingebouwde elektrische onderdelen? Dit maatstukje mag u desinfecteren in water met een reinigingstablet.

 

2. Vervangen van de filter

De luidsprekerfilter zorgt ervoor dat uw hoortoestel extra wordt beschermd. Die filters moeten wel regelmatig worden vervangen. Als de filter niet volledig vrij is, zal uw hoortoestel verzwakt klinken. De frequentie waarmee u de filter moet vervangen, is persoonsgebonden. Deze termijn kan variëren tussen twee dagen en twee weken. Vraag uw audioloog naar de geschikte frequentie voor u. U kan een filter niet hergebruiken.

  • Haal een staafje/rondje met filter uit het doosje.
  • Gebruik de kant zonder filter om de oude filter uit de luidspreker te halen. Draai het staafje vervolgens om en duw de nieuwe filter erop.
  • Trek het staafje er weer uit en de filter zou nu moeten blijven zitten.
3. Drogen

Wanneer u uw hoortoestel draagt, zal het hoortoestel niet alleen worden blootgesteld aan stof, maar ook aan vocht (regen, zweet …). Aangezien een hoortoestel voor een groot deel uit elektronica bestaat, is het van cruciaal belang dat het niet vochtig kan worden. Zelfs wanneer een toestel niet meteen uitvalt na contact met vocht, kan dat nog steeds later gebeuren door corrosie. We raden u daarom aan om uw hoortoestel dagdagelijks te drogen. Drogen doet u best ’s avonds en dat elke avond. Drogen kan via een van de onderstaande systemen: droogtablet of droogbox.