Loading...
Wist je dat slechthorenden vaak niet beseffen dat ze een gehoorprobleem hebben? Het proces gaat zo traag dat ze niet merken dat hun gehoor erop achteruitgaat. De omgeving, daarentegen, merkt dat wel. Maar hoe breng je het ter sprake?
Voer dit gesprek niet tussen de soep en de patatten, maar neem er op een rustig moment je tijd voor. Doe het op een rustige plek, zonder storend achtergrondlawaai. Zo kan de persoon in kwestie alles goed verstaan.
Je hoeft dit gesprek ook niet in je eentje te voeren. Door er ook andere vrienden of familieleden bij te betrekken, maak je duidelijk dat jij niet de enige bent die de symptomen ziet en dat er veel mensen zijn die de persoon willen steunen en helpen.
Ook de woorden die je gebruikt, doen ertoe. Praat bijvoorbeeld niet over ‘slecht horen’, maar over ‘slecht verstaan’. De persoon zal het gevoel hebben dat hij nog voldoende hoort, maar kan waarschijnlijk niet ontkennen dat hij moeite heeft om anderen te verstaan.
Ga niet in discussie, maar toon begrip en empathie. Ook als de persoon in kwestie zich defensief opstelt. Uit recent onderzoek blijkt dat het gemiddeld drie jaar duurt voordat iemand zijn of haar hoorprobleem aanpakt. Maak dus op een rustige manier duidelijk dat je weet dat een bezoek aan de audioloog een grote stap is, maar dat hij er niet alleen voor staat.
Maak duidelijk dat ook de omgeving hinder ondervindt van het gehoorprobleem en dat het ook op hen impact heeft. Dat je vaker twijfelt om samen naar evenementen te gaan, bijvoorbeeld. Of dat je het jammer vindt dat hij niet meer meepraat aan tafel. Verhalen als deze kunnen zaken in beweging zetten.
Er doen veel onwaarheden de ronde over hoorapparaten. Hierdoor vrezen mensen met gehoorproblemen dat ze last zullen hebben van een piepende fluittoon of met oorverdovend achtergrondlawaai. Benadruk dat de technologie de laatste jaren grote stappen heeft gezet en dat die problemen zo goed als verholpen zijn in moderne toestellen.
Onbehandelde gehoorproblemen zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Als je slecht hoort, stimuleer je ook je brein minder. Op lange termijn kan dit de kans op dementie of depressie aanzienlijk verhogen. Ook kun je erdoor in een sociaal isolement terechtkomen. Een hoorapparaat kan die zaken helpen voorkomen.
Het idee om een hoorapparaat te moeten dragen, moet meestal even bezinken. Gun je partner, vriend of familielid die tijd. Na enkele dagen of weken kun je er opnieuw over beginnen. Zo geef je de persoon de kans om er dieper op in te gaan of om hulp te vragen.
Stel voor om met een hoortoestelgebruiker te spreken. Die ervaringen uit de praktijk kunnen drempelverlagend werken. Daarnaast kan de persoon ook tips meegeven. De meeste hoortoestelgebruikers zeggen dat ze het veel eerder hadden moeten doen, wat jouw vriend of familielid kan motiveren.
De weg naar de juiste hooroplossing is niet vrij van drempels en hordes. De eerste stap zetten is niet eenvoudig en de eerste dagen en weken met een hoorapparaat zijn dat evenmin. Ondersteun de persoon op die momenten en motiveer hem om door te zetten.
Laat altijd iemand meegaan naar afspraken bij de audioloog. Een extra paar oren kan helpen om alles beter te verstaan én begrijpen. Verklein de drempel verder door zelf ook een hoortest af te leggen. Zo’n basismeting kan voor iedereen interessant zijn als vergelijkingsbasis naar de toekomst toe.
Wilt u meer weten over gehoorverlies? Of zoekt u manieren om het gesprek hierover aan te gaan met een dierbare? Vraag dan nu GRATIS ons infopakket aan.