Loading...
Samenleven met iemand met onbehandelde gehoorproblemen kan frustrerend zijn. Je moet vaak dingen herhalen of je stem verheffen en zelfs dan blijft communicatie moeilijk. Dit is volgens experts de beste manier om hiermee om te gaan.
Als je partner, vriend of ouder je amper verstaat, heb je de neiging om zo weinig mogelijk te praten. Dat is de foute reflex. Al babbelend stimuleren we namelijk ons brein. Bij slechthorenden is die stimulatie beperkter, maar als er niet meer gepraat wordt, valt die helemaal weg. Hierdoor is gehoorverlies een gekende risicofactor voor dementie en depressie. Ook kan de persoon zo in een sociaal isolement terechtkomen.
Grijp even de aandacht van de slechthorende voordat je begint te praten. Een tik op de schouder of oogcontact volstaan. Als je dat niet doet, kan het een seconde of twee duren voordat hij beseft dat je het tegen hem hebt. Ondertussen is er al een volledige zin gepasseerd, waardoor het verstaan nog moeilijker wordt.
Spreek altijd op een gematigd volume. Ook als je een “Wat?” terugkrijgt en je je zin moet herhalen. De logica hierachter is dat hardhorenden vaak niet beseffen dat het probleem aan hun kant ligt. Als ze je de eerste keer niet verstaan en de tweede keer wel, gaan ze ervan uit dat je de eerste keer aan het mompelen was. Door consequent op een normaal volume te praten, zullen ze sneller inzien dat het probleem om te verstaan bij hen ligt.
Verstaan wordt makkelijker als de andere je mond kan zien. Hou er bewust rekening mee om je altijd naar de persoon in kwestie te richten en je hand niet voor je mond te houden tijdens het babbelen. Zo kan je mondbeeld de conversatie bevorderen.
5. Houd rekening met het rumoer
De grootste vijand van iemand met gehoorproblemen is achtergrondlawaai. Dat kan je niet altijd voorkomen, maar probeer er rekening mee te houden waar het kan.
Ga bijvoorbeeld niet eten in restaurants met veel lawaai, neem bij voorkeur een tafeltje weg van de drukte en zet thuis geen muziek op als je wil babbelen.
Mensen met hoorproblemen stellen de aanschaf van een hoorapparaat vaak uit, maar betreuren zich achteraf dat ze het niet eerder hebben gedaan. Geef je partner, vriend of familielid daarom een duwtje in de rug om die eerste stap te zetten.
Bij Hoorcentrum Aerts begint alles laagdrempelig en vrijblijvend. Je kunt thuis een online hoortest doen of langsgaan voor een gratis hooranalyse in één van hun centra. Vervolgens kun je zelf kiezen of een hoorapparaat iets voor jou is.
Een hoorapparaat kan je niet kant-en-klaar kopen. De instelling ervan is precisiewerk en het duurt enkele afspraken voordat die helemaal op punt staat. Ondertussen moet je brein ook wennen aan de nieuwe manier van luisteren. Die weken van aanpassing zijn niet evident. Ondersteun je vriend of familielid om toch door te bijten. Vergezel hem of haar ook bij de audioloog om mee te luisteren naar wat er gezegd wordt. Zo hoeft je vriend of familielid zich geen zorgen te maken dat hij of zij iets fout verstaat.
Een hooroplossing is een fantastische tool, maar geen wondermiddel. Ook achteraf zul je in sommige omgevingen of bij sommige geluiden nog moeilijkheden ondervinden. Blijf hier als omgeving rekening mee houden. Spreek duidelijk, blijf de aandacht vragen en zorg dat je op korte afstand en in het zicht van de hoortoesteldrager staat wanneer je praat.
Voelt de persoon dat het hoorapparaat na een tijdje minder goed werkt? Ga dan terug naar Hoorcentrum Aerts voor een onderhoud of een bijregeling.
Onze audioloog helpt u verder met praktisch advies en biedt een antwoord op al uw vragen rond het gehoor.