Deze 6 leugens over gehoorproblemen geloven we allemaal
‘Eerst horen, dan geloven!’ Want er circuleert heel wat desinformatie over gehoorproblemen en de mogelijke oplossingen. Maar wat mag je geloven? Wij leggen ons oor te luisteren bij experten en ontkrachten zo zes hardnekkige fabels.
1. “Gehoorproblemen zijn iets voor oude mensen!”
Het klopt dat ouderdom één van de oorzaken van gehoorproblemen is, maar het is zeker niet de enige. De lijst van mogelijke oorzaken is lang. Het kan een aangeboren of erfelijk probleem zijn, het gevolg zijn van medicatie of ziekte, of te wijten zijn aan een ongeval of een extreme blootstelling aan lawaai.
De laatste cijfers van Eurotrak Belgium geven aan dat gehoorverlies beduidend vaker voorkomt vanaf de leeftijd van 45 jaar. Geen reden om je te schamen dus als je op jongere leeftijd al gehoorverlies ervaart. Met de gratis online hoortest van doedehoortest.be kan je trouwens meteen checken of dat daadwerkelijk het geval is.
2. “Als ik gehoorproblemen heb, zal ik dat wel merken!”
Het zal verbazen, maar vele slechthorenden weten dit niet van zichzelf. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is gehoorverlies vaak een langzaam proces. Je gaat niet plots een stuk minder goed horen. Hierdoor merken we niet dat we doorheen de jaren aan kwaliteit hebben ingeboet.
Daarnaast ga je meestal niet minder luid horen, maar minder scherp. Klanken worden doffer waardoor het lijkt alsof de mensen rondom je minder goed articuleren. Hierdoor beseft niet iedereen dat het probleem bij hen ligt en gaan ze er dus ook niet mee naar de audioloog.
3. “Hoorapparaten zijn veel te duur!”
De prijs van een hoorapparaat valt beter mee dan de meeste mensen denken. Aangezien het om een medische prothese gaat, komt het ziekenfonds hier namelijk in tussen. Wie met een voorschrift van de NKO-arts bij de audioloog langsgaat, krijgt achteraf een flink deel terugbetaald. Check vooraf de exacte voorwaarden bij je mutualiteit.
Een hoorapparaat gaat ook lang mee en heeft een garantie van vijf jaar. Eens het op punt staat, heb je er jarenlang genot van. De euro’s die je voor je apparaat betaalt, zijn een investering in je comfort.
4. “Hoorapparaten zijn lelijk!”
De tijd dat slechthorenden een groot, beige toestel aan hun oren hadden hangen, ligt ver achter ons.
Anno 2025 zijn de meeste exemplaren klein en sommige zijn quasi onzichtbaar. Ze vallen bijvoorbeeld een pak minder op dan de draadloze oortjes waarmee we naar muziek luisteren.
Ze zijn ook erg comfortabel waardoor je ze makkelijk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kunt dragen.
5. “Een hoorapparaat werkt nooit fatsoenlijk!”
Wie met een hoorapparaat begint, heeft geduld nodig. De hoortoestellen staan in de eerste weken nog niet op punt omdat de versterking gradueel wordt opgebouwd. Daarnaast heeft ook je brein wat tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van luisteren. Maar maak je geen zorgen: als je het hoorapparaat plichtbewust blijft dragen, zal je er snel aan wennen en dus beter beginnen horen.
Moderne toestellen zetten daarnaast extra hard in op verstaan in alle situaties. Hierdoor hoeft een beetje rumoer zelfs geen probleem te zijn. Ook het irritante gepiep van weleer is ondertussen verleden tijd.
6. “Van een hoorapparaat word je nog dover!”
Er wordt weleens beweerd dat het schadelijk zou zijn om je hoorapparaat altijd te dragen. Dat is klinkklare onzin. Het tegendeel is waar! Als je als slechthorende zonder hoorapparaat een gesprek probeert te volgen, ga je je hersenen minder stimuleren waardoor je de zaken op lange termijn nóg minder goed zult verstaan. Wat je niet traint, raak je kwijt.
Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met het nemen van een hoorapparaat. Zo gauw jij of je omgeving merkt dat je slechter verstaat, maak je best een afspraak voor een vrijblijvende hooranalyse.
Hoor zelf het verschil!
Maak een afspraak voor een gratis proef en ontdek zelf wat een hoorapparaat voor u kan betekenen.