Effect van beter horen op mentaal welzijn.

Elke Geraerts is een gerenommeerd doctor in de psychologie. Ze deed wetenschappelijk onderzoek aan verschillende internationale universiteiten. Sinds 2014 verzorgt ze met Better Minds at work ondersteuning via consultancy aan bedrijven. Ze is met “Authentieke intelligentie” en haar bestseller “Mentaal kapitaal” een bejubeld auteur. Als expert rond mentaal welzijn, geeft zij haar indrukken over de invloed van (goed) horen.
“Als mensen een goede babbel hebben en elkaar goed kunnen verstaan, dan geeft hen dat veel energie”
Elke GeraertsHet belang van verbinding, communicatie en beweging in crisistijd.
Het einde van de gezondheidscrisis lonkt. Met vrienden en/of familie keuvelen op een zonovergoten terrasje of de voeten onder tafel schuiven bij je favoriete Italiaan, het kan binnenkort weer. Net als die inspirerende babbel met een collega aan de koffiemachine op het werk. De mens is een sociaal dier, zoveel is zeker. “Als mensen een goede babbel hebben en elkaar goed kunnen verstaan, dan geeft hen dat veel energie”, zegt Elke Geraerts. Onderling verbinden, vlot communiceren en blijven bewegen spelen dan ook een cruciale rol in ons psychosociaal, cognitief (brein) en mentaal welzijn.
Verbinden en communiceren.
Als deze gezondheidscrisis een ding heeft onderlijnd, dan is het wel hoe belangrijk we het als mens vinden om te kunnen verbinden en communiceren. “Het menselijke contact is een enorme energiebooster”, zegt Elke Geraerts. “Mensen zeggen een goede levenskwaliteit te bezitten wanneer ze veel fysieke en mentale energie ervaren. Tijdens deze crisis heb ik vaak horen vertellen dat die echte verbinding met vrienden, familie en collega’s gemist wordt. Heel veel mensen moeten bijvoorbeeld thuis werken, wat een bepaald sociaal isolement met zich mee brengt. Ook kunnen we al een tiental maanden niet meer deelnemen aan het openbaar leven zoals we dat hadden. En dat heeft een enorme impact op ons welzijn.”
Opnieuw focussen op wat belangrijk is.
Hoe mensen zich daartegen kunnen wapenen? “Ons onderzoek toont aan dat mensen veel veerkracht kunnen tonen”, zegt de psycholoog. “Maar deze coronacrisis zorgt er wel voor dat we erg worden gestretcht in die veerkracht. Als je als mens daar dan impact kan op hebben door aan zelfzorg te doen, dan vind ik dat echt wel een must. Fysiek gaat dat dan over blijven bewegen. Op cognitief vlak is het belangrijk dat er opnieuw gefocust wordt op wat belangrijk is. Je moet je brein laten rusten en terug energie opbouwen. Van daaruit kan je weer verder. Op dit moment zien we dat veel mensen problemen ondervinden met hun concentratie. Dat is niet verwonderlijk: de ene online vergadering volgt de andere op. De gevolgen van deze crisis hebben dus ook een impact op het functioneren van ons brein. Enige hygiëne op dat vlak is zeker aangewezen.”
Het belang van verstaan.
Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het cliché. “Dat is ook zo, maar in deze crisis is het essentieel om ons lichaam een prioritaire plaats te geven zodat we mentaal nog lange tijd verder kunnen. Net daar kan je als mens een groot verschil maken door bijvoorbeeld familie en/of vrienden op te zoeken in de buitenlucht. Daar halen we heel wat energie uit”, zegt Geraerts nog.
In die context is het volgens de psycholoog erg belangrijk dat we elkaar goed kunnen verstaan. “Indien gehoorverlies is vastgesteld is het dragen van een hooroplossing een ontzettend positief aspect voor ons mentaal welzijn. Als mensen in de buitenlucht een goede babbel hebben en elkaar goed kunnen verstaan, dan geeft hen dat veel energie. Het kost veel energie als je moeite moet doen om iemand te begrijpen, en ben je ’s avonds ook veel vermoeider”, luidt het.
Een positief effect op ons fysieke welzijn
Maar ook tijdens de werkuren is het belangrijk dat je je job goed kan uitvoeren. “Met het thuiswerk en de vele online vergaderingen in het achterhoofd is elkaar goed kunnen verstaan echt wel essentieel. En dat heeft dan ook een positieve impact op ons mentaal welzijn en hoe goed we ons in ons vel voelen”, zegt de auteur van “Mentaal kapitaal” en “Authentieke intelligentie”.
Kortom, het laten controleren van je gehoor is een essentieel onderdeel van de opvolging van je gezondheid. Blijkt na controle dat je een hooroplossing kan gebruiken, dan heeft dit een positief effect op je psychosociaal, cognitief en mentaal welzijn. Niet onbelangrijk, het dragen van een hooroplossing in geval van gehoorverlies heeft ook een positief effect op fysieke en/of mentale uitdagingen zoals tinnitus, depressie en dementie.
Bekijk hieronder het volledige interview.

Ook interessant voor u?
Lees meer over Inge, een actieve mama van twee tieners. Zij vertelt hoe ze het dragen van een hooroplossing ervaart.
Klik hier om haar verhaal te ontdekken.