Kostprijs van hoortoestellen

Kostprijs van hoortoestellen

Kostprijs hoortoestellen

Wat omvat de prijs van een hoorapparaat?

De prijs die u aan een hoorapparaat betaalt, omvat veel meer dan alleen de prijs van het hoorapparaat zelf. Zo zitten in de prijs van een hoorapparaat ook heel wat extra services inbegrepen. Bij Hoorcentrum Aerts omvat deze all-in prijs een volledig traject met meerdere afspraken waarbij het hoorapparaat op maat wordt afgesteld. Daarnaast krijgt u elk jaar automatisch een uitnodiging om de goede werking van het hoorapparaat te laten controleren én geniet u van een garantieperiode van maar liefst 5 jaar.

Wie bij Hoorcentrum Aerts een hoortoestel aanschaft, koopt dus veel meer dan alleen een technisch toestel. Een hoorapparaat vraagt de nodige gewenning, waardoor het toestel niet vanaf de eerste keer op 100% versterking kan worden ingesteld. Die afstelling vereist bovendien een volledig traject, gebaseerd op een uitgebreid intakegesprek met de nodige metingen.

Stapsgewijs moet – afhankelijk van de tijd dat het apparaat wordt gedragen – het hoortoestel worden bijgeregeld richting 100% versterking. Uiteraard vraagt dat de nodige tussentijdse afspraken. Ook die elementen zitten allemaal in de prijs van het hoorapparaat vervat.

Wanneer het hoorapparaat na een viertal afspraken correct is afgesteld, volgt er elk jaar minstens één gratis controlemoment. Mogelijk verandert het gehoor of de situatie van de hoortoestelgebruiker, wat opnieuw aanpassingen van het hoorapparaat vraagt. Er gebeuren ook metingen die de optimale werking van het hoorapparaat moeten aantonen. Zo kunnen kleine problemen of defecten meteen opgespoord worden.

De prijs van een hoorapparaat omvat bij Hoorcentrum Aerts ook vijf jaar garantie. Die garantie omvat alle mogelijke aanpassingen en reparaties. U mag zoveel langskomen als u wil.

 

Vanaf welke prijs heeft u een hoorapparaat?

Hoorcentrum Aerts werkt met een twintigtal streng geselecteerde merken en kan zo een zeshonderdtal hoorapparaten aanbieden. Die zijn verdeeld in een vijftal prijsklassen. Wij adviseren de klant op maat en  zoeken wij naar de meest optimale oplossing voor zijn situatie. De all-inprijs van een hoorapparaat start bij +- 750 euro, waarbij dit – dankzij de tussenkomst van de ziekenfondsen – een relatief kleine opleg kost aan de gebruiker. Een hoorapparaat in de topklasse kost gemiddeld 2600 euro, waarbij uw eigen bijdrage gemiddeld 1900 euro betaalt. Voor een hoortoestel in de middenklasse betaal je 1800 euro, met een eigen opleg van gemiddeld 1100 euro. Al die prijzen omvatten dus ook het complete serviceplan.

 

Is er tussenkomst van het ziekenfonds? Is de terugbetaling bij elke aanbieder even hoog?

Het bedrag van de terugbetaling wordt bepaald door het RIZIV en is voor elke aanbieder hetzelfde. Sinds 2019 maakt het RIZIV voor de tegemoetkoming een onderscheid tussen mensen jonger dan 18, mensen ouder dan 18 en jonger dan 65 en mensen ouder dan 65. Daarnaast is de terugbetaling natuurlijk verschillend wanneer u kiest voor 1 of 2 hoortoestellen (mono of stereo).

Over het verloop van de terugbetalingsprocedure zelf moet u zich geen zorgen maken, wij regelen alles voor u. Om recht te hebben op een terugbetaling moet u enkel op bezoek bij een nko-arts naar uw keuze. U ontvangt van uw nko-arts het voorschrift dat wij nodig hebben om uw terugbetalingsdossier op te stellen, indien uw gehoor voldoet aan de criteria die onze overheid heeft bepaald. Wil u nog vóór uw bezoek aan een nko-arts weten of u voldoet aan de criteria voor terugbetaling? Maak dan een gratis en vrijblijvende afspraak in een van onze hoorcentra voor een hooranalyse met gesprek waarin wij antwoorden op al uw vragen.

Wanneer u na een uitgebreide testperiode tevreden bent over uw hooroplossing en beslist om over te gaan tot aankoop, dienen wij de aanvraag tot terugbetaling in bij uw ziekteverzekeraar. Uw ziekteverzekeraar (CM, OZ, LM, VNZ, Partena …) betaalt u in 2023 volgende bedragen voor uw hoortoestelaanpassing terug:

 • Stereo-aanpassing
  • € 2.623,55 <18 jaar
  • € 1.597,75 >18 jaar en <65 jaar
  • € 1.512,68 >65 jaar
 • Mono-aanpassing
  • € 1.324,51 <18 jaar
  • € 807,17 >18 jaar en <65 jaar
  • € 764,22 >65 jaar

Het RIZIV heeft steeds het recht om terugbetalingsmodaliteiten aan te passen. Laatste nieuwe officiële info kan u steeds hier terugvinden.

 

Prijs van hoorapparaat duidelijk uitgesplitst op factuur

Hoorcentrum Aerts maakt op zijn facturen zo duidelijk mogelijk dat de prijs van het hoorapparaat ook andere services bevat. Zo vermijden we dat mensen na drie jaar niet meer durven langskomen bij een minder functioneren, omdat ze denken dat hun controlebezoek extra geld kost.

 

Specifieke vragen?

Ontvangst hoorcentrum

Onze collega’s helpen je graag verder!

Contacteer ons