Verslechtert mijn gehoor door het dragen van hoortoestellen?
Gaat mijn gehoor (extra) verminderen door het dragen van hoortoestellen?
Nieuwe hoortoesteldrager stellen vaak de vraag of ze hun hoortoestellen heel de dag moeten dragen. We raden dit ten sterkste aan. Het zal ervoor zorgen dat u sneller aan de versterking zal wennen en dus ook sneller het voordeel van beter verstaan kan ervaren.
Het is een misvatting dat het altijd dragen van een hoortoestel de oren ‘lui’ zou maken en dat de versterking mogelijk extra gehoorschade toebrengt. Dat deze veronderstelling leeft, is zeker begrijpelijk. Want wanneer getrainde hoortoestelgebruikers hun hoortoestellen niet dragen, valt het gebrek aan versterking en verstaanbaarheid opvallend weg. Hierdoor leeft al snel de indruk dat men slechter hoort dan voor het dragen van hoortoestellen.
Het omgekeerde is waar. We horen namelijk niet alleen met onze oren maar ook met onze hersenen. Ons gehoororgaan stuurt de geluidsprikkels via zenuwbanen naar de hersenen. Hoortoestellen helpen net om geluiden en spraak beter over te brengen naar het gebied in de hersenen waar geluid verwerkt wordt.
Hoortoestellen gaan dus eerder activeren en stimuleren, dan beschadigen.
Want onze hersenen werken volgens het zogenaamde deprivatie-effect: De functies die u niet gebruikt, verliest u of gaan minder goed werken. Ons brein is heel plastisch en zal minder gestimuleerde delen inzetten voor andere zaken. Zo zeggen mensen die hun zicht verliezen, dat ze veel scherper horen.
Het is dus belangrijk onze oren en hersenen actief te houden. Daarom wordt aangeraden hoortoestellen zo veel mogelijk te dragen. Als gehoorverlies wordt opgemerkt of vastgesteld, is het raadzaam zo snel mogelijk met versterking te starten.