Hoorbril

Wat is een hoorbril?

Een hoorbril ziet eruit als een normale bril maar deze bevat ook een hooroplossing. In de beentjes van de bril zit een geluidsprocessor. Via een microfoon wordt geluid opgenomen en omgezet naar trillingen. Hierdoor kan de drager beter horen en verstaan.

Voor wie is een hoorbril geschikt?

Een hoorbril werkt optimaal voor mensen met een geleidingsslechthorendheid.
We spreken van een geleidingsgehoorverlies als er een probleem is in het buiten- of middenoor (blauw op de tekening). Voorbeelden hiervan zijn (regelmatige) opstapelingen van slijm of vocht, een probleem met de gehoorbeentjesketen of een gaatje in het trommelvlies. Bij deze situaties kan geluid niet goed worden doorgegeven aan het slakkenhuis in ons binnenoor (groen op de tekening).
Ons slakkenhuis zorgt ervoor dat de geluidsprikkels verwerkt worden in onze hersenen zodat we geluiden en gesprekken kunnen horen/verstaan.

Bij een conventioneel hoortoestel wordt versterkt geluid in de gehoorgang gestuurd. Dit geluid moet dus steeds het buiten- en middenoor passeren. In het geval van een geleidingsslechthorendheid kan uw audioloog ervoor kiezen om het slakkenhuis rechtstreeks te gaan stimuleren via geluidstrillingen. Dit gebeurt door de druk van het beentje van de bril tegen het bot achter het oor.

Bent u de geschikte kandidaat voor een hoorbril? Bespreek het zeker met één van onze audiologen!

Praktisch

Hoorbrillen zijn, net zoals andere brillen, beschikbaar in verschillende monturen. De glazen worden hierbij ook op sterkte voorzien. Hoorcentrum Aerts werkt hiervoor samen met uw plaatselijke opticien. Onze fabrikant voor hoorbrillen is BHM, een Oostenrijks bedrijf met jarenlange ervaring binnen de sector.

De voordelen van een hoorbril

  1. De hooroplossing is zeer discreet.
  2. U heeft slechts één hulpmiddel nodig om zowel het zicht als het gehoor te corrigeren.
  3. Een hoorbril is een niet-invasieve oplossing voor mensen met een middenoorproblematiek en/of geleidingsslechthorendheid.
  4. Door de verschillende microfoons in de beentjes van de hoorbril kan een goede verstaanbaarheid in rumoer bekomen worden.

Een hoorbril eerst testen?

Een hoorbril kan vrijblijvend getest worden. Hiervoor wordt een testbril voorzien. Indien het geluid en spraakverstaan naar wens is, kan u het montuur en de glazen personaliseren.

6 situaties om uw hoortoestellen goed uit te testen!
Lees meer
Kan ik hoortoestellen eerst uittesten? Is dit vrijblijvend?
Lees meer
Kan ik mijn hoortoestellen laten verzekeren?
Lees meer