Symptomen van gehoorverlies

Symptomen van gehoorverlies

Hoe uit zich het en wat kan je eraan doen?

Gehoorverlies is niet zichtbaar, men kan niet aan iemand zien dat de persoon minder goed hoort of verstaat. Maar er zijn wel enkele indicatoren in de dagdagelijkse omgeving die ons erop attent kunnen maken dat iemand gehoorverlies heeft:

 • Frequent om herhaling vragen
 • TV luider zetten
 • Naast de kwestie antwoorden
 • Verandering in sociaal gedragen
  • Net heel veel praten, zo is er minder tijd over waarin men moet luisteren
  • Net heel weinig praten, zich minder gaan mengen in het gesprek
 • Moeilijker kunnen bepalen waar geluiden vandaag komen
 • Deurbel of andere dagdagelijkse geluiden niet meer horen
 • Bij de dokter niet horen wanneer men de naam roept
 • Moeilijker kunnen telefoneren
 • Frequent iets verkeerd verstaan
 • Richtingaanwijzer in de auto niet meer horen

Als u of iemand die u kent moeite ondervindt met één of meer van bovenstaande situaties, kan u best eens tot in het hoorcentrum langskomen. Bij Hoorcentrum Aerts zal men uw gehoor in kaart brengen via een hooranalyse en zal men u advies geven over de volgende stappen die u kan ondernemen.

Na een lange dag vergaderen, voel ik me ’s avonds uitgeput!

Gehoorverlies kan een serieuze rem zetten op het sociaal leven en het energiepeil verlagen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een goede hooroplossing daarin verandering kan brengen. Dankzij de discrete uitvoering zijn hooroplossingen vandaag populair bij alle leeftijden.

Maakt u soms mee dat u in een gesprek tweemaal moet vragen om iets te herhalen? Een derde keer voelt u de nodige schroom en zwijgt u, zelfs al heeft u nog steeds niet begrepen wat er wordt gezegd. Da’s/Dat is erg jammer, maar u bent niet alleen. Naar schatting 1 op 10 Belgen heeft last van gehoorverlies. In veel gevallen kan een aangepaste hooroplossing zorgen voor een grote verbetering van de levenskwaliteit. Toch maakt slechts 1 op 3 Belgen met gehoorverlies er vandaag gebruik van, zo blijkt uit een Europese studie (EuroTrak).

 

Minder inspanningen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een hooroplossing zorgt voor meer energie. Onderzoekers voerden hersenscans uit en deden testen van de oogbeweging. Proefpersonen met een hooroplossing moesten minder inspanningen leveren om een gesprek te volgen. Gevolg was dat zij op het einde van de dag minder vermoeid waren.

 

Sociaal leven blijft op peil

De optimalisatie van het gehoor met een hooroplossing heeft ook andere positieve effecten. Mensen zijn actiever omdat ze minder moeite moeten doen om alles te verstaan. Ze behouden hun sociale contacten en zijn zelfstandiger. Het sociaal leven blijft op peil, of dat nu in de vrijetijdssfeer is of op het werk. De fysieke én de mentale gezondheid hebben dus baat bij een goede hooroplossing.

 

Voor alle leeftijden

De hooroplossingen van vandaag zijn erg compact. Sommige apparaten zitten helemaal in het oor en zijn voor anderen niet zichtbaar. De discrete oplossingen maken dat ook heel wat jonge mensen voor een hooroplossing kiezen om hun levenskwaliteit te optimaliseren. Het positieve effect van een hooroplossing is zeker vanaf de leeftijd van 40 jaar erg duidelijk. Tijdig starten betekent ook dat u stelselmatig kunt wennen aan de hoorondersteuning. Door de versterking stap voor stap op te drijven, kunnen zeer goede resultaten worden bereikt. Dat neemt niet weg dat ook wie op latere leeftijd kiest voor een hooroplossing een grote verbetering kan ervaren.

Minder energie verliezen tijdens groepsgesprekken?

Maak nu vrijblijvend een afspraak voor een hooranalyse

Maak een afspraak